Πίνακας ζωγραφικής του Γ. Γλιάτα με τον Δ. Ζάττα και τη Μ. Καρνέρη

Ζωγραφικός πίνακας του Γιώργου Γλιάτα, με ημερομηνία 11.10.1960, στον οποίο απεικονίζονται ο Δημοσθένης Ζάττας με τη σύζυγό του, τραγουδίστρια Μάκη Καρνέρη, κατά κόσμο Θηρεσία-Μαργαρίτα Ζάττα, μπροστά στο σπίτι τους στη Νέα Υόρκη.
Ο πίνακας προέρχεται από το αρχείο του Παναγιώτη Μαρτίνου, εγγονού του συνθέτη, πιανίστα και διευθυντή ορχήστρας, Άγγελου Μαρτίνο, ο οποίος είχε νυμφευθεί την αυστριακή Λίνα-Καρολίνα, το γένος Karner (στο πιστοποιητικό θανάτου της, ωστόσο, αναφέρεται το γένος Τόιφνερ -Teufner στα γερμανικά), αδερφή της Θηρεσίας-Μαργαρίτας Ζάττα, το γένος Karner, γνωστότερης ως Μάκη Καρνέρη, συζύγου του Δημοσθένη Ζάττα.
Όπως αναφέρει ο Παναγιώτης Μαρτίνος, οι δύο αδερφές γεννήθηκαν στη Βιέννη. Σύμφωνα με προφορικές διηγήσεις που απομένει να διασταυρωθούν, δραπέτευσαν μαζί από την οικογένειά τους, η οποία ήταν στο περιβάλλον της Αυστριακής βασιλικής αυλής, για να γλιτώσουν από τα αυστηρά πρωτόκολλα ανατροφής και ο πατέρας τους τις αποκλήρωσε.
Σημειώνει επίσης ο Π. Μαρτίνος για τον ζωγραφικό πίνακα:
"Ο Γλιάτας απεικόνισε το ζεύγος Ζάττα μετά τον θάνατο του Ζάττα, όταν ζούσε μόνο η Μαργαρίτα και τους τοποθετεί μπροστά από το σπίτι τους στη δ/νση 307 West, 43Str., Ν.Υ., η οποία πράγματι ήταν αυτή, όπως φαίνεται από την επιστολή της Atlantic Bank of New York που απευθύνεται στην Μαργαρίτα Ζάττα.
Στη συγκεκριμένη διεύθυνση εμφανίζεται το κτίριο 305 (στη γωνία με 8th Ave) και το κτίριο 309 ακριβώς όπως στον ζωγραφικό πίνακα, αλλά έχει παραληφθεί το κτίριο 307 στο οποίο διέμενε το ζεύγος Ζάττα.
Το κτίριο υπάρχει ευκρινώς στην σημερινή απεικόνιση του χάρτη, που προφανώς δεν έχει αλλάξει από τότε, αφού τα γειτονικά κτίρια φαίνονται ακριβώς όπως στον πίνακα.
Απομένει να διευκρινιστεί ο λόγος που ο Γλιάτας παρέλειψε να απεικονίσει το συγκεκριμένο κτίριο, αφού προφανώς ζωγράφιζε εκ του φυσικού (τα κτίρια), όπως προκύπτει από τις λεπτομέρειες των οικοδομών.
Βέβαια, οι καλλιτέχνες έχουν το ελεύθερο να βλέπουν τα πράγματα με το δικό τους μάτι, αλλά εδώ ίσως υπάρχει και άλλη ερμηνεία: Το γωνιακό κτίριο ήταν τότε της εταιρείας Manufacturers Trust Company στην οποία ο Ζάττας είχε επενδύσει με την αγορά μετοχών, η αξία των οποίων μηδενίστηκε κάποια στιγμή. Ίσως αναγκάστηκε να χάσει το σπίτι του λόγω της ζημιάς, και ο Γλιάτας με τον τρόπο αυτό έδειξε συμβολικά την απώλεια του σπιτιού, που ίσως ήταν και η αιτία του πρόωρου θανάτου του Ζάττα. Η Μαργαρίτα είχε αποφασίσει να έρθει να ζήσει στην Ελλάδα και είχε αγοράσει ένα μικρό διαμέρισμα εδώ. Όμως η καρδιά της την πρόδωσε πριν κάνει το τελευταίο ταξίδι της επιστροφής".

Τύπος:
Δημιουργός (Φωτογράφος):
Χρονολογία:
11.10.1960
Τόπος:
Νέα Υόρκη
Προέλευση:
Αρχείο Παναγιώτη Μαρτίνου
Αναγνωριστικό:
KA_D_Pinakas_Gliata_Me_D&M_Zatta
Άδεια χρήσης:
cc
Παραπομπή:
Αρχείο Κουνάδη, "Πίνακας ζωγραφικής του Γ. Γλιάτα με τον Δ. Ζάττα και τη Μ. Καρνέρη", 2019, https://vmrebetiko.gr/item?id=11004

Δείτε επίσης