Thymiou Katina

Part of the content is temporarily available only in Greek

Type:
Date of birth:
?
Place of birth:
?
Date of death:
6.1969
Place of death:
New York
Occupation:
Actress, singer
Reference link:
Kounadis Archive, "Thymiou Katina", 2019, https://vmrebetiko.gr/en/item-en?id=10841

Katina Parisi

Η Κατίνα Παρίση γεννήθηκε και ανατράφηκε με το θέατρο. Μόλις 14 ετών εμφανίστηκε στη Θεσσαλονίκη με το Θίασο Σαμαρτζή στο δραματικό ειδύλλιο "Ο Αγαπητικός της Βοσκοπούλας". Αργότερα με το Θίασο Παρίση, του πατέρα της, περιόδευσε ολόκληρη την Ελλάδα, την Τουρκία, Ρουμανία, Σερβία, Ιταλία και Γαλλία.
Ο "οικογενειακός θίασος" του Αριστείδη Παρίση με τη νεαρά Κατίνα, έφθασε στη Νέα Υόρκη, προερχόμενος από τη Γαλλία, τον Μάιο 1924, αποτελούμενος από τη μητέρα της και την αδερφή της Ευαγγελία. Ο θίασος πρωτόπαιξε στο θέατρο Palm Garden, τότε στην ανατολική 58η Οδό, την 19η Ιουνίου, με την επιθεώρηση "Φρου-Φρου". Στο θίασο προστέθηκαν και άλλοι ήδη ευρισκόμενοι εδώ ομογενείς ηθοποιοί, όπως οι Νίκος και Κώστας Καπνουκαγιάς, ο Νίκος Πάτσης και ο Γιάννης Θύμιος, ο μετέπειτα σύζυγός της, τον οποίον παντρεύτηκε το 1925. Η Κατίνα Θύμιου διακρίθηκε σε πολλά είδη θεάτρου: κωμωδία, επιθεώρηση, οπερέτα και στο δράμα. [...] Μεταξύ των θιάσων με τους οποίους συνέπραξε ήταν: "Αθηναϊκή Οπερέτα", 1928-29-30, με τη Λίνα Δώρου, στο Baltimore Theatre στο Broadway σε κλασικές βιενέζικες και ελληνικές οπερέτες, συμπεριλαμβανομένων των "Κοντέσσα Μαρίτσα", του Kalman, Χορός της Τύχης, του Stolz, "Ροζίτα", "Ο Μπεμπές των Αθηνών", του Θ. Σακελλαρίδη, "Απάχηδες των Αθηνών", "Το Κορίτσι της Γειτονιάς" του Α. Χατζηαποστόλου. Επίσης συνεργάσθη με τους θιάσους "Απόλλων", 1932 και "Παντοπούλου" 1933.
Ήταν με την Κατίνα Θύμιου πρωταγωνίστρια όταν το Νοέμβριο 1936, ιδρύθηκε από τους Γιάννη Θύμιο και Γεράσιμο Κουρούκλη ο "Θίασος Ελλήνων Ηθοποιών". Την πρώτη τους παράσταση έδωσαν στο Mansfield Theatre του Broadway με το "Ο Μπαμπάς εκπαιδεύεται". Τον Απρίλιο 1938 ο "Θίασος Ελλήνων Ηθοποιών" περιόδευσε τις Μεσοδυτικές Πολιτείες και τελικά εγκαταστάθηκε στο Σικάγο όπου παρέμεινε επί επταετίας και έδωσε πολλές αξιόλογες παραστάσεις [...]
Ο "Θίασος Ελλήνων Ηθοποιών" επέστρεψε στη Νέα Υόρκη κατά το 1945 και συνέχισε τη λαμπρή περίοδο της καλλιτεχνικής του δράσης ανεβάζοντας πληθώρα έργων. Η Κατίνα Θύμιου είχε σημειώσει ιδιαίτερη επιτυχία στα έργα: "Δόξα και Δάκρυα", "Στέλλα Βιολάντη", "Κασσιανή", "Μαντάμ Σουσού", "Γκόλφω", "Ευτυχώς Επτωχεύσαμεν...!". Κατά την εποχή του πολέμου και της κατοχής, με ειδικές παραστάσεις του ο Θίασος ανέβασε πολλά πατριωτικά έργα αφιλοκερδώς για τους εράνους.
Τον Ιανουάριο 1956, δόθηκε η τελευταία παράσταση του "Θιάσου Ελλήνων Ηθοποιών".
Από το Μάιο 1956, η Κατίνα Θύμιου με το σύζυγό της άρχισαν ένα νέο για αυτούς τρόπο καλλιτεχνικής έκφρασης, τούτη τη φορά στο ραδιόφωνο, με την ίδρυση της εκπομπής "Ελληνικές Μελωδίες" από το ραδιοφωνικό σταθμό WEVD, αρχικά τέσσερις φορές την εβδομάδα. Μαζί διηύθυναν την εκπομπή ως το Ιούνιο 1969, όταν η Κατίνα απεβίωσε.

Αποσπάσματα από το άρθρο του Πάρη Δημολέοντα "Κατίνα Θύμιου, μια ζωή θέατρο και ομογένεια" που δημοσιεύτηκε στην ελληνική εφημερίδα της Νέα Υόρκης "Εθνικός Κήρυξ", αρ. φ. 25193, 24.7.1989, σελ. 4.

See also